lauantai 29. toukokuuta 2010

10 things about me & my relation to FOOD

1. Pidän ihan älyttömästi kaikista kasviksista. Minulla on valtavat parvekeviljelmät ja lisäksi mummoni kanssa maalla melkoinen plantaasi kymmeniä eri hyötykasveja kesäisin. Viime kesänä söimme kesäkurpitsan satokaudella ainakin 10kg kesäkurpitsaa viikossa kuukauden ajan! Joskus kun muutan takaisin maalle, haluan ihkaoman jättiläismäisen luomupuutarhan.


2. Hei, nimeni on Nutriina ja olen entinen sokeriholisti. Olen ollut nyt kuivilla tai toisin sanoen kohtuukäyttäjänä vuoden verran. Edelleen joudun pysyttelemään jatkuvasti tarkkana, jotta putki ei jää päälle.

3. Olen hyvin kaikkiruokainen ja minulla on hyvin vähän ruoka-aineita, joista en pidä. Yläasteella olin kasvissyöjänä muutaman vuoden. Pikku hiljaa jauhelihan ja Saarioisen herkku-pippurikinkun avulla ruokavalioni laajeni takaisin sekaravinnoksi. Edelleenkään en ole liharuokien ystävä, mutta yritän olla avoin. Raja kulkee tällä hetkellä maksasta ja muista sisäelinruuista joulukinkun kautta makkaroihin ja nakkeihin. Kymmeniä kertoja kesässä jo 15 vuoden ajan olen joutunut toteamaan kiitos, mutta ei kiitos tälle jalolle kansallisvihanneksellemme.

4. Minulla on hyvälaatuinen lisäaine-, vierasaine- yms. fobia. En syö ikinä eineksiä tai valmisruokia kotioloissa, ulkona syödessäkin pyrin välttämään tarkalla annoksen valinnalla. Kaupassa uusien tuotteiden kohdalla vilkaisen aina ensin tuoteselostetta ja useasti palautan tuotteen takaisin kaupan hyllyyn. Tiesittekö, että tavallinen kansalainen syö vuoden aikana 6-7kg lisäaineita keskimäärin!? Hirmuinen määrä ylimääräistä kemikaalikuormaa keholle.
5. Olen kulinaristi. Rakastan hyvää ruokaa ja syömistä. Panostan mielelläni laadukkaisiin raaka-aineisiin ja laitan monen ruokalajin aterioita. Olen myös opetellut usean vuoden ajan paremmaksi leipuriksi. Leivän leivonta alkaa olla jo hyvin hanskassa, varsinkin kun muistelee ensimmäisiä Golf-pallo-sämpylöitä (=pieniä, kivikovia). Minulla ei ole visuaalista silmää yhtään taiteilijasuvun geeneistä huolimatta ja kaikki leipomukseni epäonnistuvat ulkonäöllisesti yhä uudelleen ja uudelleen. Eikös maku ole tärkein? ;)

6. En voi syödä melkeinpä mitään hedelmiä. Olen pahalaatuinen siitepöly-allergikko ja lähes kaikki hedelmät ristiinreagoivat allergiani kanssa. Olen siedättänyt itseäni jonkin verran ja pystyn syömään nykyään tuoretta ananasta, melonia, mandariineja ja hyvin hyvin pieniä määriä (esim. vahingossa) muita hedelmiä. Tämä allergia aiheuttaa suuria käytännön ongelmia helpon & terveellisen syömisen suhteen.
7. Edellisestä kohdasta johtuen aion poimia kaikki pakastimet (omat ja sukulaisten tyhjät) täyteen marjoja (ja sieniä) ensi syksynä. Mustikat silmissä kiiluen aion ryhdistäytyä tämän asian suhteen. Taatusti luomua, herkullista ja ah niin terveellistä. Pidän ulkoilma-aherruksesta ja hyötyliikunnasta niin kasvimaalla kuin metsässäkin.8. Haluaisin kokeilla paastoa. Sopivaa ajankohtaa ei vain tunnu löytyvän. Ehkä syksyllä kisakauden jälkeen. Koulu, jossa opiskelen on luontaishenkinen ja opettajilta ja opiskelutovereilta olen kuullut niin mahtavia kuin kamaliakin kokemuksia paastosta. Tämä pitää itse kokea.

9. Olen viimeisen vuoden aikana oppinut suhtautumaan rennosti ruokaan. Aikaisemmin pallottelin vuoristorataa herkkujen himon ja morkkiksen pyörteissä vuoron perään. Nykyisellä ruokavaliollani verensokerinini pysyy tasaisena kuin rantakallio ja näin myös mielitekojen kontrollointi on paljon helpompaa.

10. Lempilistani:

- ruoka: Aito kreikkalainen Moussaka
- salaatti: Kreikkalainen salaatti, aitoa fetaa ja kalamata-oliiveja
- keitto: Tomaattikeitto fetalla höystettynä
- liha: Lampaanliha
- kala: Graavilohi
- vihannes: Kesäkurpitsa ja chilit- juures: Porkkana
- hedelmä: Omena, näille olen allerginen ja se aiheuttaa hieman ongelmia. Yksi pieni omena päivässä yhdestä mummolan sata vuotta vanhasta punakanelipuusta ei aiheuta oireita..
- yrtti: Basilika
- marja: Mustikka
- juoma: Vesi tietysti ja valkkari!
- makeinen: Salmiakki, olen yrittänyt koukuttaa salmiakin tilalle terveellisempää tummaa minttusuklaata, tämä on melko hyvin onnistunut.
- leipä: Itsetehty Saaristolaislimppu
- suolainen leivonnainen: Kotitekoinen pitsa ja Spinakopita-piirakka
- makea leivonnainen: Porkkanapiirakka

Bonus:

Aamu ei lähde oikeille raiteille ilman perusaamupalaani: Kaurapuuro + itsekerättyjä marjoja lajeja vaihdellen, keitetty kananmuna silppuna + raejuustoa, iiiso mukillinen vettä, vaihtelevasti myös teetä ja hedelmiä. Jos tämä jää väliin, olen kiukkuinen kuin ampiainen, Bzzzz...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti