maanantai 12. heinäkuuta 2010

Paluuta tekemässä perusarkeen

Kauksun kisojen jälkeen on tullut podettua kisa-krapulaa, joka ei meinaa päättyä ollenkaan. Lekotteluun kyllästyminen tuli heti ensimmäisen kevyemmän ja rennomman viikon jälkeen, mutta paluu työntekoon ja wanna-be-urheilija-arkeen ei ole ollutkaan ihan yksinkertaista. Viikonloput menivät juhliessa tahtoi tai ei, juhannus suunnitellusti ja seuraava viikonloppu nuoremman muksun 1-vuotissynttäreitä viettäessä. Kuluneena viikonloppuna olimme puoliskoni kanssa Tukholmassa ansaitulla kesälomareissulla kahdestaan. Olin myös viisi päivää erittäin ikävässä kesäflunssassa ja eilen tuli paha nestehukka reissusta kotiin rymytessä. Tällä viikolla täytyy yrittää entistä kovemmin saada homma ruotuun sillä SM-kisoihin on aikaa vain vajaa 4 viikkoa. Oman haasteensa kuvioon tuo mukavat yli 30 asteen helteet.

Nestehukka-episodista viisastuneena aion suhtautua kuumiin ilmoihin jatkossa hieman suuremmalla kunnioituksella. Jos tilanne pääsee pahaksi ja mikään ei enää imeydy/ pysy sisällä, tulee paniikki aika pian.

Kuumien kelien ABC:

- Juo reilusti vettä, kuumalla ilmalla nestettä kuluu ainakin tuplat ja rasituksessa samoin. Eli veden peruskulutus kohoaa 3-4 litraan päivässä ja liikuttua tuntia kohden 1 litraan.
- Edellä mainituista suurista määristä johtuen juominen muuttaa elimistön suolatasapainoa. Muista siis huolehtia myös suolatasapainosta. Nesteen mukana poistuvan natriumin, kaliumin ja magnesiumin saanti tulee turvata. Osan vedestä voi juoda kivennäisvetenä niin halutessaan. Itse lisään tavallisen veden joukkoon silloin tällöin muutaman hippusen harmaata merisuolaa, koska en pidä hiilihapotetuista vesistä.
- Pysy varjossa ja viileässä. Auringon ottaminen voi olla kivaa, mutta auringonpistoksesta kärsiminen on tuskallinen kokemus.
- Sijoita treenit vuorokauden viileimpiin aikoihin mahdollisuuksien mukaan. Suosi helle-ystävällisiä lajeja. Esimerkiksi pyöräillessä tulee mukava viilentävä ilmavirta automaattisesti.
- Käytä auringossa aurinkovoidetta, päähinettä ja laseja. Tarpeen vaatiessa myös ilmavia ihoa suojaavia vaatteita.
- Viilentäydy suihkussa tai uimalla järvessä.
- Jos tilanne pääsee pahaksi (esimerkiksi pitkän ylikovaksi lipsahtaneen treenin tai kilpailun jälkeen, muuten ongelmat ovat aika hyvin ennalta ehkäistävissä), nauti suola-sokeri-vesi-liuosta + elektrolyyttejä. Apteekista on saatavilla ilman reseptiä valmista jauhetta nimeltä Osmosal, joka sekoitetaan veteen. Tätä voi käyttää orastavissa ongelmissa ensiapuna ja säästää sairaalareissun vaivan. Osmosalissa oleva glukoosi ja natrium imeytyvät saman kuljetusmekanismin avulla ja siten tukevat toinen toistensa imeytymistä.
- Syö viilentäviä ruokia. Lämpimät ruoat eivät monesti edes houkuttele, mutta energiaa on silti saatava. Kylmät vihannes-pastasalaatit yms. ovat pelastus. Kevyen soutajana tykkään myös kevyistä keitoista, esimerkiksi kylmä tomaattikeitto ja kylmä kurkkukeitto ovat NAM! Alla perusreseptit maailman nopeimpiin terveellisiin pikaruokiin hellesäälle.

Kylmä tomaattikeitto

4 isoa tomaattia
1 pieni sipuli
1 punainen paprika
1 pkt tomaattimurskaa
loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä
chiliä
suolaa
pippuria
vettä oman maun mukaan

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä soseeksi. Lisää kylmää vettä pikku hiljaa, kunnes keiton koostumus miellyttää. Syö raejuuston kanssa.

Kylmä kurkkukeitto

1 kurkku
1 litra maustamatonta jugurttia
loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä
tuoretta minttua
valkosipulia
suolaa
pippuria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä sileäksi. Valkosipulin kanssa ei kannata hurjastella, sillä muuten muiden ainesten hennot maut peittyvät alleen.

Muistakaamme nauttia helteistä, kevyistä ja herkullisista sapuskoista ja hyvistä treeneistä! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti