perjantai 31. joulukuuta 2010

Testiä testin perään

Syksyn testaukset venyivät joulukuulle sairastumisien (flunssa, sormi-episodi yms.) vuoksi. Testit saatiin kuitenkin käyntiin 14.12. jolloin vedin 100m ja 60sek testit. Sata metriä meni 19,9 s ja minuuttinen 1.42,0-vauhtia eli 294m. Testit olivat samana päivänä ja välissä pidettiin 10min aktiivinen palauttelu eli pompsahtelin salin käytäville jalkojen päällä koko palautusajan. Näihin tuloksiin en ollut yhtään tyytyväinen. Molemmissa oli tosi huonot startit ja videolta näkyy, että varsinkin minuutin pätkällä olisi pitänyt vetää paljon pidempää vetoa jaloilla ja selällä. Nopeus on The Big Problem ja sehän tunnetusti kulkee käsikynkkää voiman kanssa.

Testaus jatkui 18.12. 2000m testin merkeissä, joka on meillä myös virallinen normaalin matkan sisäsoudun SM-kisojen kisamatka. Lähdin tietoisella riskillä kovaa vauhtia liikenteeseen, joka ehkä kostautui sitten lopussa. Olen päättänyt alkaa ajaa sisään räväkämmän aloituksen taktiikkaa. Lähes kaikissa kevyen yksikön starteissa maailmalla ensimmäinen 500m on todella kovaa vauhtia, jonka jälkeen alkaa tasainen matkavauhti. Minä aloitan myös kovaa, mutta vain 100-200m eli startin verran, joten tässä on parantamisen varaa, jotta pysyy alusta asti kyydissä.

Loppuaika oli 7.48,3 joka jäi 1,7s virallisesta ennätyksestäni, joka on niinkin muinainen kuin vuodelta 2004. Tavoite oli mennä alle vanhan ennätyksen, mutta olin vetoon periaatteessa tyytyväinen, sillä viimeiset 700m oli taistelua valtavien happojen kanssa. Hapotus johtui varmastikin vähästä kovan harjoittelun määrästä (punttikausi).

Viimeinen ergotesti oli 5000m, mikä on Suomessa käytettävä pidemmän matkan testi. Ulkomailla käytetään 6000m testiä, joten aikoja on vähän hankala vertailla kansainvälisesti. Tämä testi sujui viimeisen päälle hyvin. Aloitin noin 2.03 taulussa, tahdilla 25 ja tasaisella vauhdilla tultiin ensimmäiset 4000m. Viimeisellä tuhannella metrillä sain pikkuisen vielä nipistettyä ja loppuaika oli 20.24. Ennätykseni tällä matkalla parantui 22 sekuntia ja viime helmi-maaliskuun vaihteessa vedetty aika parantui 29 sekunnilla. Tavoitteeni oli alle 20.30. Lopussa sykekin nousi yli 185 eli kyllä se pumppu kiertää, kun sitä kiusaa.

Ergotuloksissa on huomattavan paljon parannettavan varaa, jos vertaa huippujen tuloksiin. Olympialuokkia soutavat Lw1x ja Lw2x naiset kiskovat 2000m huipulla 6.55-7.15-vauhtia. Ja 5000m menee alle 19.00. Minulle riittää tällä hetkellä se, että tulokset parantuvat jatkuvasti ja vieläpä reilusti. Ja toiseksi veneeni kulkee huomattavasti kovempaa suhteessa, kuin ergoajat antavat olettaa. Ja kolmanneksi, koska en pidä itseäni ergosoutajana vaan intressit ovat vesillä, en näe syytä synkistelyyn.

Ergotestien jälkeen teimme virallisen voimakauden jälkeen maksimivoiman kehittymisen seurantatestit. Liikkeet olivat tutut perusliikkeet ja jokaista liikettä piti saada aikaiseksi kolme puhdasta toistoa.

Uudet tulokset 22.12 (suluissa vanha tulos 15.11) ja perässä kehitys %

Kyykky: 75kg (65kg) 15%
Alatalja soutu seisten & etukumarassa: 70kg (60kg) 16%
Maastaveto: 65kg (50kg) 30%
Penkki: 32,5kg, 1 toisto (30kg, 2 toistoa) noin 8%
Jalkaprässi: 150kg (125kg) 20%

Jalat ja etenkin selkä ovat ottaneet reilusti voimaa itseensä, mutta penkki! Tästä tein analyysin omassa päässäni asiaa pyörittelemällä, että tällä lihasmassalla on turha yrittää parantaa tuloksia. Ensimmäiseen luustokokeeseen pystyin harjoittelemaan rintalastan osat peilistä katsomalla, joten tilanne on surkea. Kumpa tämän sitkeän vatsamakkaran voisi vaihtaa rintalihaksiksi.
Pääasia silti lienee, että airot pysyvät käsissä kovassakin tuulessa, muuten käsillä ja näillä yläkropan pienillä lihaksilla ei ole soudussa mitään virkaa.

Kausi jatkuu ergotreenien, ylläpitävän maksimipuntin ja hiihdon merkeissä. Neljä kertaa viikossa ergoa, 1-2 maksimipunttia ja muutama hiihtolenkki + 1 lepopäivä. Vuoden 2011 kisakauden avaan luultavasti hiihdon maakuntaviestissä Valkeakoskella loppiaisena. Tyyli ja joukkue (1. vai 2. joukkue) on auki, mutta eiköhän sieltä joku osuus löydy innokkaalle amatöörille.

Oikein hyvää Uutta Vuotta ja menestystä urheilun saralla kaikille!


1 kommentti:

  1. Hyvä 2011 sinulle myös Niina, kaikki mene hyvin, parantamisen varaa on mutta ei ole kiire. Voima on tulo lisää, 5 tonnia paransit reilusti ja 2 tonnia ei oli huono, kuten sanoi, voima on ollu meidän tavoite pari kuukauden, ergo tule nyt.

    Terveisia

    Carlos

    VastaaPoista