lauantai 30. huhtikuuta 2011

Ensimmäinen "oikea" rasitusvammani

Tätä tekstiä kirjoitan yhdellä kädellä, sillä:
Kädessäni on tendiniitti eli Flexor Carpi Ulnaris-lihaksen jännetulehdus.

Tämänkaltainen tulehdus johtuu yleensä yksipuolisesta kovasta rasituksesta, mutta minun käteni on kyllä saanut erittäin monipuolista ja kovaa rasitusta jo pidemmän aikaa. Hierontaa monta tuntia viikossa, soututreenit, puntilla maastaveto yms. isoilla painoilla ilman ranneremmejä yms. ovat toimineet mukavasti alkuväsytyksenä. Viimeisenä tikkinä painin pienen takapihani kunnostuspuuhissa repimällä irti monta metriä pitkiä piikkiherneaidan juuria ja yhtäkkiä vain huomasin vasenta kättäni särkevän. Kun ilta ja yö tuli oli tuska melkoinen hyvästä ensiavusta (kylmäys ja tulehduskipuun Ibuprofenia) huolimatta. Seuraavana päivänä käväisin terveyskeskuksen päivystyksessä ja tuomio oli tyly: käsi lastaan kahdeksi viikoksi, mahan rei'ittävä Burana-kuuri kaupan päälle ja hyvin varovaista rasitusta määrittelemätön aika.

No, ekat soutukisat jää väliin ja vesillemeno viivästyy. Koulusta tulee poissaoloja, mutta näyttötutkinto-aikataulussa yritän pysyä. Kädelle pitää kehitellä hyvä kuntoutus-/jumppaohjelma. Normaalisti näissä vammoissa tavallisille tallaajille suositellaan hoidoksi "ikuista lepoa", mutta se on kuin laittaisi laastarin haavan päälle. Minulle ainoa oikea vaihtoehto on kuntouttaa ja vahvistaa käsi entistä ehommaksi, sillä olen umpioikea-kätisenä todennut sittenkin tekeväni monia juttuja myös vasurilla + tarvitsen 100% toimivaa kättä niin työssäni kuin vapaa-ajallanikin.

Akuutin vaiheen kuntoutumisessa on tärkeää lepo (kädessäni on kunnollinen lasta + tukiside), tulehduskipulääke + kylmäys. Tulehduksen poistamiseen elimistöstä ja kipulääkkeen runteleman vatsan hoitamiseen aion käyttää myös muutamia ravinnon kikkakolmosia. Kaksi kertaa päivässä avaan tukisiteen, poistan lastan ja laitan 20-30 minuutin ajaksi parhaan kaverini pyyhkeeseen kiedottuna tiukasti kiristäen ranteen ympärille.


Kunnollinen kylmäpussi tulisi olla jokaisen urheilijan perusvarustus. Näitä saa myös "räjäytettäviä" matkamallia, jonka aion hankkia varuiksi myös omaan käyttööni. Talvella saman asian ajaa muovipussiin kerätty lumi. Monta kertaa orastavaa kuumotusta ja kipua heti kylmällä hautomalla on ongelma dumpattu ennen edes sen ilmestymistä.

Uuden tekstin edellä mainitusta tulehduksen ravitsemuksellisesta hoidosta voisinkin bloggailla heti ensiviikolla, sillä taukoa tulee taas niin koulusta kuin treeneistä eli vapaa-aika lisääntyy äkillisesti. Pakollisen tauon olen kuitenkin kääntänyt jo positiivisten ajatusten voimin ilmaiseksi lukulomaksi, joka tuleekin todella tarpeeseen koulun loppurutistuksen lähentyessä päivä päivältä.
Oikein Hyvää Vappua kaikille!kuvat

1 kommentti:

  1. Varovasti nyt oikein käden kansa, hehe. Parane pian ja tsemppiä

    VastaaPoista