perjantai 10. kesäkuuta 2011

Hurjastelua Sokkarin luontaistuoteosastolla ja ekokaupoissa

Viime viikolla sain puuskan vihdoinkin hankkia uusia erilaisia ravintolisiä, ekohärpäkkeitä ja kuivamuonaa (lähinnä pähkinöitä ja kuivahedelmiä) ekokauppakierroksella Tampereen keskustassa. Olen viime aikoina laiskistunut lähtemään "kaupungille", vaikka lähi-Prismassamme on melko onneton terveellisen sapuskan valikoima. Kävin myös kirjastossa maksamassa hääpäivämme kunniaksi häiden aikaan v. 2008 muodostuneen suurehkon sakkosumman vihdoinkin pois ja lainasin ison kasan ammattikirjallisuutta sekä pari dekkaria. Dekkarit on luettu jo (ihme) ja ammattikirjallisuus on vuorossa ensi viikosta alkaen, sillä minulla alkaa parin viikon loma :)

Ensimmäinen osuus hierojan näyttötutkinnosta on pulkassa ja homma sujui erinomaisesti. Anatomian ja fysiologian perustan ollessa hallinnassa, aion nyt alkaa omatoimisesti opiskella lisää kaikista hienoista hoitomenetelmistä ja sovelluksista. Ainoa miinus-merkkinen palaute näyttötutkinnon ensimmäisellä osuudella tuli käsien ergonomisesta käytöstä ja ranteeni onkin oireillut edelleen. :/ Olen myös kärsinyt soututreenien aloittamisen jälkeen ikävistä selkä- ja istuinluukivuista. Selkäkivun olen onnistunut saamaan ainakin väliaikaisesti kuriin, sillä olen ottanut tavaksi painella itse itseltäni alaselän ja pakaran alueen trigger-pisteet heti oireiden ilmestyessä ja se todellakin auttaa. Lainasin kirjastosta trigger-pisteistä kertovan opuksen ja pahaa-aavistamattomat asiakkaani pääsevät taas koekaniineiksi etsiessäni uusia ah niin ihanan makeita pisteitä.

Sitten ostooksiini:

Huom! Tämän ei ole tarkoitus olla mikään mainospostaus. Monia juttuja hankkiessani itselläni on tapana ensin kuuklettaa tai muuten vain kysellä tutuilta yms. kokemuksia systeemin toimivuudesta ja tällaista tietoa haluan myös jakaa itse hyvistä kokemuksistani. Valmistajien mainospuheiden suhteen olen yleensä hyvin skeptinen ja käytännön toimivuuden ja kokemuksien haravoiminen on minulle tärkeää.

Suosikkini tällä hetkellä:

ykkönen: Sarvikuono-nenäkannu

Sarvikuono-kannu on erinomainen väline tukkoisen nenän avaamiseen ja hoitamiseen niin allergisessa nuhassa kuin muussakin nenän tukkoisuudessa. Kannu täytetään haalealla vedellä ja sinne laitetaan mittalusikallinen (lusikka tulee kannun mukana) hienoa merisuolaa. Kannun suippo pää laitetaan toiseen sieraimeen, pää kallistetaan oikeaan asentoon (mukana tulee myös hyvät ohjeet) ja kaadetaan vesi niin, että se tulee toisesta sieraimesta ulos. Operaatiota suorittaessa pitää hokea mielessään vain, että leuka rintaan (niin kuin ala-asteella opeteltiin tekemään takaperinkuperkeikkaa) ja älä hengitä nenän kautta (oppii kyllä kerrasta).

Vesi avaa todella tehokkaasti nenän ja suola huoltaa limakalvoja. Itse en ole tänä vuonna käyttänyt ollenkaan allergiaani tarkoitettua nenäsuihketta, sillä sen tehokkaat ainekset repivät muutaman päivän käytön jälkeen limakalvot verille. Nenä pysyy tehosuihkeella kyllä auki, mutta suussa ja nenässä on koko ajan verenmaku = ei kiva. Tämän kannun avulla nenä pysyy auki ja limakalvot kunnossa = me like! Ja mikä parasta kannu maksaa yhden nenäsuihkepurtilon verran n. 10-13€ ja kestää varmaan ikuisesti.Ostos numero kaksi:

Granovita idätys-astia:

Miksi kannattaisi syödä ituja?

- idättäessä kovasta jyvästä, pavusta yms. vapautuu kaikki ravinteet kasvamiseen ja jos ihminen sen tässä vaiheessa popsii suuhunsa kaikki ravinteet tulevat ravitsemuksellisesti erinomaisesti elimistön käyttöön. Vastaavasti jos syöt kovan siemenen, niin siitä ei kauheasti imeydy, sillä kaikki ravinteet ovat tiukasti varastoituna ja jo kuori pelkästään on erittäin huonosti sulava.

- Iduissa on runsaasti vitamiineja (etenkin B-ryhmän ja C-vitamiinia), kivennäisaineita (rauta, sinkki) ja proteiinia + entsyymejä.

- Idut ovat helppo tapa täällä pimeässä Pohjolassa valmistaa tuoreita & ekologisia kasviksia ympäri vuoden.

Miksi kannattaa idättää itse?

- Kaupassa myytävät idut maksavat melkein 3€/rasia. Saman määrän saa idätettyä itse noin 30 sentillä ja vieläpä luomu-laatuisia.

- Hygieenisyydestä ja tuoreudesta on takuu.

Miten idättäminen käytännössä tapahtuu?

1. Laita idätettävät jutskat (itse laitan yleensä mungo-papuja tai vihreitä linssejä, tarkoitus olisi kokeilla myös alfalfaa eli sinimailasta) likoamaan illalla.

2. Huuhtele aamulla ja laita idätysastiaan tai lasipurkkiin + harso päälle. Aseta purkki 45 asteen kulmaan jotta ylimääräinen vesi valuu pois ja huuhtele vähintään 3 kertaa päivässä.

3. Esimerkiksi mungot valmistuvat parissa päivässä, kun idätys on valmis laita idut säilöön jääkaappiin. Syö parin päivän sisällä.

Miksi Granovita kannattaa ostaa?

Idättämisessä hygieenisyys ja itujen huuhtominen kasvatusvaiheessa on tärkeää. Itse en oikein diggaile lasipurkkiversiossa kangasharson hygieniaominaisuuksia, vaikka se pitäisi ihan hyvä ollakin. Lasipurkki-harso-virityksessä joudut ottamaan aina idut siivilään, huuhtomaan ja pakkaamaan ne takaisin purkkiin. Granovitassa riittää kun lasket vain vedet purkista läpi nopsasti. Granovitassa on myös valmis teline 45 asteen kulmassa, joten riittää kun nakkaa purkin vain takaisin telineeseen. Tehokas työaikaa menee idätykseen noin 8x30s eli 4min,, jos laskee liotuksen, huuhteluiden ja jääkaappiin siirtoon kuluvat ajat. Kätsyä! Idätysboxi maksoi 9,90€ Ruohonjuuressa.

Elävän ravinnon yhdistyksen sivuilta löytyy tosi kätevä ja monipuolinen taulukko kaikesta mitä voi idättää erittäin tarkoin ohjein.
nr3. Weledan hammastahna

Talvella koin herätyksen myös vaihtaa sen vähäisenkin kosmetiikan, jota käytän ekokosmetiikkaan. Myös kodin pesuaineet ja muut kemikaalit ovat vaihdossa mukana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun vanha tuote loppuu niin uusi on ekoa. Hammastahnani pääsi loppumaan ja uusi tuubi on Weledan Herbal Gel Toothpastaa. Ihana tuoksu, hyvä maku. Pesuominaisuudet eivät ole perushammastahnan superteho-luokkaa (lähinnä vaahtoaminen), mutta puhdasta tulee. Monet aftoista (suuhun tulevia ikäviä rakkuloita) kärsivät henkilöt ovat saaneet ongelmaansa helpotusta, kun ovat vaihtaneet supervaahtoavan perushammastahnan ko. yrttitahnaan tai Weledan suolahammastahnaan.

Kaapistamme löytyvien hammastahna-tuubien INCI-listoja selatessani huomasin, että meidän muksujen käyttämässä hammastahnassa on kahta eri parabeenia (käytetään säilöntäaineina), jotka esiintyvät monessa yhteydessä allergisoivina, rintasyöpää aiheuttavina ja hormonihäiritsijöinä. En ole perehtynyt aiheeseen ja tutkimuksiin tarkemmin, mutta tämänkaltainen imago ja julkisuus saa minut jo alitajuisesti karttamaan ko. aineita. Onneksi lapsosten hammastahna on lopussa ja pääsen pian vaihtamaan myös sen parempaan. Pitänee liimata ekohammastahna-tuubin kylkeen joku kiva tarra, jotta myös ekoversio voi kilpailla lasten muumi- ja prinsessahammastahnojen vetävien etikettien kanssa..kuva

Lisäksi ostin:

- Bioteekin ProbioottiPlus-maitohappobakteerikapseleita
- Biotta rypäle-täysmehua ja Vita7-mehua (luomu)
- Vogelin Molkosania
- Kelpamax-merilevä-tabletteja
- luomulaatuisia: cashew-pähkinöitä, macadamia-pähkinöitä, luumuja, viikunoita, ananasrenkaita, taateleita ja aprikooseja
- isoäidin luomuhapankaalia
- minttu-tummaasuklaata (luomu)

Maitohappabakteereilla ja Molkosanilla on torjuttu jo yksi alkava ripuli onnistuneesti. Yliannostus kumpaakin (tuplat maksimiohjeesta) ja jo loppui ripuli ennen kuin ehti kunnolla tullakaan.

Vogelin mehut maistuvat mainiosti reiluun vesimäärään lantrattuina näin helteellä, kun pelkkä veden litkiminen alkaa tympiä. Muistanette viime kesän bloggauksen, jossa kerroin mitä tapahtuu kun nestehukka yllättää totisesti.

Kelpamax-tableteissa on merilevää puristeena ja yksi tabletti sisältää jodia päivän RDA:n verran. Koska käytämme jodioimattomia suoloja (harmaa merisuola ja punainen ruususuola), otin käyttöön kokeeksi luonnolisen jodivalmisteen riittävän saannin turvaamiseksi. Jodia kun on melko vähän nykyajan ruokavaliossa luonnostaan.

Suurin osa kuivaruoastakin on jo syöty. Lapsille ostan vain ja ainoastaan luomulaatuisia kuivahedelmiä, sillä rikitetyt (rikkidioksidi= säilöntäaine) kuivahedelmät eivät pikkuisille ole ollenkaan hyvää ravintoa. Meillä menee melkein kilo pelkästään rusinoita viikossa, joten määrät ovat merkittäviä ja siksi tämä panostus kannattaa. Urtekramin luomusultanarusinoita saa jo marketeistakin ja ne maksavat ihan saman verran kuin perus-Sunmaidit. Kuivia ja pahanmakuisia superhalppisrusinoita saa kyllä noin kolmasosalla tästä hinnasta.

Ostamani hapankaali oli superhyvää eikä ollenkaan niin "kitkerää" kuin tavallinen hapankaali. Iso plussa myös lasitölkistä, sillä jostain poiminut pääni kovalevyn muistiin, että hapatetut jutut liuottavat muovista erityisen tehokkaasti muovinpehmentiminä käytettyjä ftalaatteja ja bisfenoli-A:ta. Kyseiset aineet olivatkin tovi sitten hurjassa pyörityksessä myös mediassa.

Minttusuklaa se on vain aina koukuttavan hyvää ja hyllyn ohi ei pysty kävelemään käden ojentumatta!

Viikonloppuna aloitan toivon mukaan kisakauden ja sen jälkeen seuraakin vaihteeksi urheilu- ja treenipostaus! Kivaa kesäkuuta ja ottakaa superluonnollista D-vitamiinia eli aurinkoa, nyt kun sitä tarjotaan ihan ilmaiseksi! :)


Linkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti