torstai 4. elokuuta 2011

Ammattiesittely osa 1/3

Keväällä kommenttiboksissa esitettiin toivomus esitellä ravintoneuvojan koulutusta ja ammattia. Täältä pesee! Ajattelin samalla bloggailla myös muista koulutuksistani. Ravintoneuvoja on Luonnonlääketieteellisen keskusliitto ry:n hyväksymä koulutus eli tietyt vaatimukset täyttävä terapeutti pääsee liittoon liittymällä rekisteriin ja saa mm. edullisemman ja kattavan hoitovastuuvakuutuksen. Ravintoneuvoja-koulutusta annetaan Suomessa vain Terveysopisto Saluksessa. Ravintoneuvoja-koulutuksen jälkeen voi jatkaa opintoja valmistuen ravintoterapeutiksi, joka on eri asia kuin Valviran laillistettu ammattihenkilö ravitsemusterapeutti.

Miten ravintoneuvoja/ ravintoterapeutti eroaa ravitsemusterapeutista?

Ravintoneuvojan koulutus perustuu luonnonlääketieteeseen ja funktionaaliseen lääketieteeseen, jossa Hippokrateen lausahdus "Ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke olkoon ruokasi" (Hippokrates c.460 - 400 BC). Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että ihmisen sairastumiselle/ oirehtimiselle etsitään syy ongelman alkujuurilta asti, eikä dumpata oireita erilaisilla lääkkeillä yms. piiloon "poissa silmistä, poissa mielestä"- tyylillä.
Mielestäni lääkäreiltä ja virallisen terveydenhuollon ammattilaisilta on viety oikeudet "pakottaa" asiakas elämäntapamuutoksilla korjaamaan terveydentilansa. Lääkäri joutuu suuriin vaikeuksiin, jos ei suostu määräämään lääkkeitä ja potilas sattuukin saamaan slaagin. Tämä on johtanut valtavaan pilleripurkkiralliin. Monet elintapasairauksistamme (verenpainetauti, sydänsairaudet, kolesterolit, masennukset, hormonihäiriöt..) olisivat korjattavissa puhtaasti elämäntapamuutoksilla. Kaikenlisäksi ihmiskeho on uskomattoman sopeutuva ja palautuva kapistus, joten jo pienillä muutoksilla saa aikaan suuria tuloksia. Onneksi meitä vaihtoehtoisien hoitomuotojen osaajia koulutetaan ja ihmiset alkavat olla valveutuneita hakemaan terveysongelmiinsa ratkaisuja myös terveellisemmästä ruoasta ja liikunnan ilosta.Paradoksaalista kyllä, mutta suurin osa muutenkin pienestä määrästä (20 aloituspaikkaa vuosittain) koulutettavista ravitsemusterapeuteista siirtyy elintarviketeollisuuden tai jopa lääketeollisuuden pariin asiantuntijatehtäviin valmistuttuaan. Suomessa ei ravitsemusterapeutin lisäksi ole muuta valtion tarjoamaa ravitsemusohjaukseen liittyvää koulustusta (ammattikoulu- tai AMK-tasoista) ja ihmettelemme yhä miksi olemme jenkkien jälkeen maailman toiseksi lihavin ja sairastavin kansa. Kaikenlisäksi olen monta kertaa joutunut kyseenalaistamaan virallisten ravitsemusterapeuttien suosituksia esimerkiksi makeutusaineiden turvallisuudesta ja kevyttuotteiden käytöstä.

Eräskin tunnettu ravitsemusterapeutti-luennoitsija/ tunnettu urheiluravitsemusasiantuntija suositteli keskustellessamme marjojen käyttötavoista keittämään marjoista Funlight-kiisseliä, jotta marjoja tulee syötyä riittävästi/ ei vahingossakaan saa kauheita kaloreita liikaa. Olin ihan monttu auki ko. lausuman jälkeen, sillä A. kallisarvoisista marjoista pienenee vitamiinipitoisuudet huomattavasti kuumennettaessa ja B. Funlight on pelkkää vettä, makeutusaineita, keinotekoista aromia ja muita ihania lisäaineita. YÖK!
Mitä ravintoneuvojan koulutukseen sisältyy?

Perusopinnot:

- Pohjalla on hyvä olla lukion kemia, ravinto-opin kurssit saattavat olla muuten vaikeita hahmottaa
- Peruslääketieteen opinnot: anatomia ja fysiologia 1-2(3), käsittää koko elimistön toiminnan hormoneista hermostoon ja lihaksistoon ja kaiken siltä väliltä. Tautioppi 1-2(3), käsittää perustiedot kaikista yleisistä sairauksista. Tähän pakettiin kuuluu myös luontaislääketieteen perusteet 1-2, jotka käsittelevät luontaislääketieteen eri muotoja ja niiden vaikutuksia. Kaikki muut kurssit paitsi luontaislääketieteen perusteet ovat kolmipäiväisiä viikonloppukursseja pe-su. Luontaislääketieteen perusteet 1-2 suoritetaan etäopintoina.

Peruslääketieteen opinnot ovat samat kaikille luontaisalojen opiskelijoille ja vakuutuksen saamiseksi ne tulevat kokonaisuudessaan olla suoritettuna. Ravintoneuvoja-koulutuksen ulkopuolelle jää neurologia, psykologia ja psykiatria, jotka ovat suoritettava erikseen, jos mielii saada liiton vakuutuksen.

Aine- ja erikoisopinnot:

Viikonloppukurssit/ luennot:

- opiskelu aloitetaan ALO-kurssilla, jossa koulutus esitellään pääpointein ja ainakin itselleni selvisi juuri tällä kurssilla eroavaisuudet virallisterveelliseen puolen suosituksiin. Myös koulun sisällä on opettajakohtaisia näkemyseroja mm. rasvojen, VHH-ruokavalion ja lihansyönnin suhteen.

- ALO:n jälkeen seuraa Ravinto-opit 1-4, joissa käydään läpi ravintoaineet alusta asti (myös kemiallisia kaavoja, yök..) sekä erityisryhmien ravintoterapiaa.

- Yksi kurssi on käytännön kokkausta, mikä oli superkivaa. Toisena päivänä valmistimme peruskasvisruokaa ja toisena päivänä elävää ravintoa/ raakaravintoa eli kypsentämätöntä kasvissapuskaa. Nam :P Täältä on monta reseptiä jäänyt käytäntöön, vaikka minusta ei kasvissyöjää tullutkaan.

- Ravintoterapia 1-3A:

Ykkönen oli kamala paastokurssi, joka meni ylihilseen ja tenttikin on edelleen tekemättä. Perinteistä mehupaastoa aion kokeilla joskus, mutta ainakin tämä ravintokorvike-dieetti/ superdieetti 600-800kcal/päivä kisoja varten on ihan kamalaa.

Kakkosella käsiteltiin luontaistuotteita ja ravintolisiä ja ihanan kaupalliset yhtiöt olivat lähettäneet meille muovipussilliset erilaisia näytteitä kotiinvietäviksi. Tosi hyödyllinen kurssi, jolla oppi erottamaan laadukkaita valmisteita laaduttomista ja erilaisten yrttivalmisteiden yms. käyttöä. Olen ihan ihastunut esimerkiksi Frantsilan tuotteisiin, ja kunhan rikastun aion ostaa niitä kokeiluun. Tällä kurssilla söin varmaan 200kpl Vogelin kurkkupastilleja...

Kolmosta en ole vielä käynyt, mutta kurssilla paneudutaan yleisesti hankalien sairauksien (mm. hiivasyndrooma, reuma, krooninen väsymysoireyhtymä) tukihoitoon ravinnon avulla. Tässä kohtaa voisin korostaa, että ravintoneuvojan toimenkuvaan ei ikinä kuulu puuttua asiakkaan lääkitykseen tai yrittää pelkällä ravintoterapialla hoitaa vakavia sairauksia. Koulumme suosittelee myös, että anoreksia-potilaat ohjataan suoraan virallisen terveydenhuollon piiriin, jossa he saavat myös tarvitsemaansa psykiatrista terapiaa.

- Pätevöitymiskurssit: Pätevöitymiskursseilla käydään läpi käytännön terapiatyötä, liiketoimintaa, asiakkaan kohtaamista ja motivoimista sekä tehdään kolmen asiakkaan laajuiset harjoitustyöt. Liiketoiminnan ja harjoitustöiden osalta koulutus on miljoona kertaa parempi kuin urheiluhieroja- tai Personal Trainer koulutuksissani. Opettaja oli kerrassaan huippu.

Etäopintokurssit:

Näistä olen hieman huono kirjoittamaan, sillä en ole saanut aikaiseksi vielä suorittaa yhtään loppuun asti.. :D

- SRA-kurssilla käsitellään suomalaisia ravintosuosituksia. Jokaisen ravintoneuvojan tulee tuntea viralliset suomalaiset suositukset, vaikka koulun linjauksen suositukset ovat hieman erilaiset.

- Ravintoterapian perusteet 1-3: Kurssitöissä pohditaan erilaisia terapiaruokavalioita ja niiden vaikutuksia terveyteen. Myös erilaisten sairauksien mm. keliakia ja hiivasyndrooma ravitsemuksellista hoitoa käsitellään näiden kurssien harjoitustöissä. Näihin kursseihin kuuluvat myös minun pakkomielteeni eli E-koodit.

Tarkat kurssisisällöt ja hinnasto sekä kattavat koulutuskalenterit löytyvät opiston sivuilta.

Missä ravintoneuvojat työskentelevät?

Etupäässä neuvojat toimivat yrittäjinä ja monesti taustalla on myös muuta hyvinvointiin tai terapiaan liittyvää. Suurin osa tekee töitä osa-aikaisesti. Muutamia ravintoneuvojia tai terapeutteja on myös vieraan palveluksessa mm. funktionaalisen lääketieteen lääkäriasemilla. Sopiva työpaikka voisi olla myös luontaistuotekaupassa. Palkkataso vaihtelee rutkasti, mutta keskimäärin 2h vastaanotto yksinkertaiset henkilökohtaiset ohjeet ja ruokavalion tarkastaminen (ravintopäiväkirja tai rasti ruutuun- lomake) maksavat 90-150€.

Itse aion käyttää ravintoneuvojaopintoja hyväkseni PT-työssä eli yhdistettynä liikunnanohjaukseen. Toivottavasti pääsen tekemään neuvontaa myös urheilijoille, sillä monella urheilijalla tuntuu klikkaavan nykyään ravinto- ja lepopuoli, fyysisen harjoitusohjelman sinänsä ollessa kunnossa. Nämä kolme kovaa muodostavat kuitenkin bermudan kolmion ja yhden osa-alueen klikatessa koko urheilija hukkuu omaan kolmioonsa.

Käytännön opiskelusta:

Luentokurssit järjestetään etupäässä Sipoon Kalkkirannan kurssikeskuksessa, jossa voi yöpyä paikanpäällä. Paikka on tosi kiva ja muutaman sadan metrin päässä oleva meri on erittäin inspiroiva ympäristö. Alkupään kursseja pidettiin Helsingin Markkinointi-instituutissa, koska Sipooseen ei mahdu kuin noin 20 opiskelijaa. Aika nopeasti porukkaa putoaa pois ja nyt loppuvaiheessa on enää puolet aloittaneista jäljellä.1 kommentti:

  1. Hei, kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Olen jo muutaman vuoden pohtinut ravitsemusterapeutin opintoja, mutta sinne on niiiin vaikea päästä.. Sisimmissäni palo ko. alalle on niin kova, että vaikka lukion kemia ei ehkä oikein ollut se oma juttu, niin olisikohan ihan mahdotonta pärjätä opinnoissa? Lopuksi vielä,. onko Salukseen vaikea päästä opiskelemaan, vai pääseekö sisään ns. maksamalla? :)

    VastaaPoista