sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Uusia & vanhoja lempparieväitä

Ruokajutuista ei ole sen tarkemmin ollut puhetta tässä blogissa vähään aikaan. Nyt kuitenkin luomun jyrätessä markkinoilla olen löytänyt paljon uusia lemppareita ja ajattelin esitellä muutaman tuotteen, joita suosin arkiruokavaliossani tällä hetkellä.

Luomutuotteita suosin tottakai puhtaamman ruoan ja parempien ravintoarvojen vuoksi, sekä tietysti ympäristöystävällisempien tuotantotapojen takia. Eläinperäisissä tuotteissa eläinten parempien olosuhteet ovat tosi hyvä juttu. Monessa tuotteessa ratkaiseva tekijä pienelle kulinaristille on kuitenkin myös maku, joka on luomutuotteissa lähes poikkeuksetta hurjasti parempi.

Aamupalani on edelleen sama vanha tuttu:

1. Kaurapuuroa marjoilla tai vaihtoehtoisesti voisilmällä (sunnuntai-versio)

Hiutaleina käytämme pääsääntöisesti Heikin Leivän luomukaurahiutaleita, jotka ovat aivan omaa luokkaansa makunsa puolesta. Näitä ei tosin saa muuta kuin kahdesta lähikaupastamme sekä Heikin Leivän tilamyymälästä Kangasalan Saarikylillä. Kesällä tulee pyöräiltyä Saarikylien maisemissa ja siellä se kaura tuulessa hulmuaa :)

Marjat ovat itsepoimimiani mustaherukoita, punaherukoita, vadelmia tai mustikoita. Kahta jäljessä mainittua ja puolukoita saadaan myös sukulaisilta. Mansikat ostamme torilta kesällä ja pakastamme.

Voi on yleensä luomuvoita, merkillä ei niin väliä, löytyy nykyään ainakin Valiolta, Juustoportilta ja Rainbowlta.

2. "Kananmuna-raejuusto-sotkua"

Kananmunina etupäässä vapaan kananmunia, sillä luomumunat ovat suhteettoman kalliita lompakolleni :(

Raejuustoksi ostan nykyään Ingmanin luomuraejuustoa, sillä se maistuu aivan taivaallisen hyvälle.

3. Jotakin tuoremehua pieni lasillinen

Lempparimehuni on Arlan Godmorgon luomu veriappelsiini-appelsiinimehu. Tätä mehua ei kannata ostaa normiversiona, karsean happamanmakuista. Meillä muut juovat myös omista omenoista tehtyä omenamehua, mutta se aiheuttaa minulle melko usein allergisia oireita :(

4. Clipperin marjahauduketta

Sairaan hyvää "teetä". Sopii kuin nenä päähän ihmiselle, joka ei pidä kahvista eikä kauheasti tavallisesta teestä, mutta kaipaa silloin tällöin kupillista jotakin lämmintä terveellistä juotavaa.Lounas- ja päivällistärpit

- Atrian tai Tammisen luomujauheliha, samanhintaista kuin esimerkiksi Snellmanin perusjauheliha. Aina paremman väristä ja näköistä verraten tavalliseen jauhelihaan. Plussaa myös eläinten paremmista oloista. Miinus suojakaasuun pakkaamisesta.

- Kotimaiset kasvikset ja juurekset. Todella kattava valikoima kotimaisia rehuja saatavilla ympäri vuoden.

- Ulkolaisista: Luomupaprikat ja luomuselleri, ulkolaisista kasviksista suosikkini. Myydään aina pakkauksittain ja monesti sisältää tuplamäärän tavaraa ilmoitetusta, joten kilohintakin on ihan mukava. Selleriä vihasin aiemmin mutta siitä saa oikein kivaa salaattia juureksilla ja aurajuustolla höystettynä. Toisin sanoen aurajuustoa sellerillä..

-Gogreen luomukikhernesäilyke. Pahvitetrassa säilöttyä käyttövalmista kikhernettä ja muitakin saman sarjan papuja tulee käytettyä viikottain. Hyvää, terveellistä ja helppoa. Plussaa pahvipaketista, joka on parempi pakkausvaihtoehto verraten metallitölkkiin, josta liukenee ruokaan ties mitä kemikaaleja.

- Pirkka tomaattimurska. Pahvitetrassa luomua tomaattimurskaa edulliseen hintaan. Tätä meillä kuluu.

- Rainbow luomu extravirgin oliiviöljy on pääasiallinen rasvanlähde ruuanlaitossamme. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde.


Välipala- ja iltapalajuttuja:

- Sun Flakes tattarihiutaleet. Näitä meillä menee monta paketti viikossa.. Tosi hyvä ja helppo välipala. Murot syödään Oatlyn kauramaidon tai Ingmanin luomu vanhanajan maidon kanssa.Tämä vanhanajan maito on superhyvä parannus maitovalikoimaan. Maitoa en nykyään kauheasti juo, mutta joskus sitä tulee ruoanlaitossa käytettyä ja tämä maito passaa siihen erinomaisesti.


Vaihtoehtoisesti luomua, gluteenitonta kauramaitoa, sopii niin gluteenitonta + maidotonta ruokavaliota noudattavalle tai sitten vain monipuolistamaan tavallista ruokavaliota.Ainoa ei-luomu tuote:

- Total-jogurtti. Paljon proteiinia sisältävä kreikkalainen jogurtti. Aivan superhyvää, varsinkin verrattuna maitorahkaan, jota en meinaa saada mitenkäänpäin alas (ei tule meikäläisestä bodaria senkään puolesta).- Luomurusinat, monella merkillä hyviä luomurusinoita. Nopea välipala: kourallinen rusinoita ja kourallinen pähkinöitä + joku hedelmä.

- Friggs luomuriisikakut. Näitäkin kuluu ainakin paketillinen viikossa..Kuluvalla viikolla tein pitkästä aikaa välipalapirtelöä blenderilllä ja kyllä olikin hyvää. Resepti oli seuraavanlainen:

- 1,5dl turkkilaista jugurttia (myös Total käy)
- 1 luomubanaani
- 3dl puolukoita
- 1/2rkl hunajaa
- 1dl karpalotäysmehua
- vettä löysennykseen

NAM!


kuvat valmistajien sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti