maanantai 28. tammikuuta 2013

Treeni- ja kisasuunnitelmia kuluvalle vuodelle

Tammikuu on mennyt lähinnä sairastellessa, joten on ollut hyvin aikaa suunnitella tulevaisuutta ja mitä sitten tapahtuu, kun vauva on syntynyt. 

Olen ollut muutaman viikon sairaslomalla alaselkäsäryn (iskias) vuoksi ja ensi viikolla olisi tarkoitus aloittaa virallisesti äitiysloma. Selkäongelmia oli myös edellisen raskauden loppuvaiheessa, ja nyt raskas seisoma-/ kävelytyö osoittautui ihan mahdottomaksi yhtälöksi jättimäisen mahan kanssa. Selkäjomotuksen lisäksi sairastin tammikuun alussa viikon kovan yskän ja nyt sain kaupanpäällisiksi lapsilta perusflunssan. Sairastaminen ei sinänsä ole haitannut olematonta treenaamista, mutta on se silti ikävää istua päivät pitkät sisällä. 

Sairasteluista huolimatta kaipaan happea ja pientä liikuntaa, vaikka suuri kupu häiritseekin aika lailla sporttisia tekemisiä. Myös selän kunnossa pitäminen edellyttää monipuolista liikuntaa, sillä pelkkä istuminen tai makuulla olo jumittavat yhtä lailla. Kivointa liikuntaa viime aikoina on ollut vesijuoksu, jota olen tehnyt melko ahkerasti. Kohta vaan sekin huvi kielletään synnytyksen lähestyessä tulehdusriskin vuoksi. Muutaman viikon olen ajatellut vielä käydä uimahallilla ja sitten lajivaihtoehtoina loppuraskauteen ovat pertsan hiihto, kävely ja kuntosalijumppailu. 

Olen käyttänyt luppoaikaa uusien treenisuunnitelmien tekemiseen. Tarkoitus on lähteä heti vauvan synnyttyä liikenteeseen, tietysti kunnon sallimissa rajoissa. Toivottavasti kaikki menee hyvin synnytyksen suhteen ja myös kiltti vauva olisi toiveissa :D 

Vanhemmat muksut ovat kiltisti nukkuneet useamman tunnin päiväunia vauvoina, jolloin itse pääsee jumppailemaan ja vaunulenkille samaan aikaan/ sillä aikaa. Vaunulenkkeily onnistuu mahdolisesti myös tulevaisuudessa aamupäivisin ilman lapsenvahtiapua kaikkien lasten kanssa, jos keskimmäinen muksu oppii ajamaan polkupyörällä. 

Koko viime syksyn tein pitkiä lenkkejä yhdessä lasten kanssa toisen istuessa rattaissa ja toisen polkiessa fillarilla. Vanhin muksu (nyt 6v.) jaksoi jo syksyllä polkea lähes kolmen tunnin lenkkejä pururadalla/ kävelytiellä. Välillä pysähdyttiin syömään mustikoita ja välillä katselemaan junia tai laitumella olevia heppoja, jolloin myös lasten mielenkiinto pitkään lenkkiin pysyi hyvänä. Viimeistään syksyllä pääsen pari kertaa viikossa vaunulenkille pelkästään vauvan kanssa, sillä vanhemmista lapsista toinen aloittaa eskarin ja toinen pääsee kotilapsille järjestettyyn kerhoon pari kertaa viikossa. 

Vauvalenkkeilyyn olemme tehneet suuren panostuksen. Viime keväänä ehdin kaupata vanhat vauvanvaunumme yhdelle tutulle urheilijaperheelle, joten uusien vaunujen hankinta oli pakollista joka tapauksessa. Onnistuin ylipuhumis-operaatiossa täällä kotosalla ja tällä hetkellä meillä odottavat rappusten alla vauvaa syntyväksi

Baby Jogger F.I.T.- juoksuvaunut
Edelliset vaunut olivat kovalla käytöllä ja melko sopivat urheilemiseen, mutta uskon näiden olevan vielä paremmat ja kestävämmät kovaan rääkkiin. Vaunuihin saa kopan pienelle vauvalle erikseen, ne rullaavat kevyesti jopa lumisohjossa (testasin keskimmäisellä muksulla), niissä ei ole jousitusta erikseen vaan isot ilmakumipyörät, muutenkin tuntuvat kaikin puolin laadukkailta ja jämäköiltä. Tulevaisuus näyttää kuinka toimivat käytännössä.

Ainakin viimeksi äitiyslomalla ollessani kaipasin omaa aikaa pitkien lasten kanssa vietettyjen päivien jälkeen ja mikäs sen parempaa kuin käydä treeneissä tuulettamassa päätään. Motivaatio treenaamiseen kotipäivien jälkeen on kohdallani huomattavasti parempi, kuin raskaiden työpäivien jälkeen ja etua tulee myös siitä, että kotityöt ruuanlaittoineen ehtii hoidella päiväsaikaan. Toisaalta kotona lasten hoitaminen käy kyllä ihan työstä, että välillä joutuu potkimaan itseänsä liikkeelle myös raskaiden kotipäivien jälkeen.

Vauvan olisi tarkoitus syntyä huhtikuun alussa, viimeistään kuun puoleen väliin mennessä. Parit ensimmäiset soutukisat aion passailla, mutta kisakausi olisi tarkoitus aloittaa Kaukajärven kotikisoissa kesäkuun puolessa välissä. Soutukisoja ei taaskaan ole liikaa liiton kalenterissa, joten näiden kisojen jälkeen ei jää soudettavaksi kuin 3x SM-kisat elokuussa. 

Tärkeä panostuksen kohde muissa lajeissa on Jämin maastopyöräkisa. Olen aivan superonnellinen, kun soudut ja Jämi84-MTB eivät osu päällekkäin, sillä valinta kahdesta vaihtoehdosta olisi ollut vaikea. 

Syksylle suunnittelin myös pari juoksukisaa tosin sillä varauksella, että jalat kestävät juoksemista. 

Erityisiä tulostavoitteita minulla ei tässä vaiheessa ole. Kunto tuntuu surkealta ja olo paksulta, mutta kesän kuluessa näkee, kuinka paino alkaa pudota takaisin normaalilukemiin ja kunto palautua. Pääasia on, että pääsee treenailemaan ja kilpailemaan. Kilpaileminen, vaikka sitten vain itseänsä vastaan, antaa minulle valtavasti motivaatiota jokapäiväiseen treenaamiseen.

Tämän vuoden kisakalenteri näyttää seuraavalta:

Kauksu KV- soutukisat 15-16.6.
Jämi84-MTB 3.8.
Pienvene-SM, Tampere 10-11.8.
Isovene-SM, Valkeakoski 17-18.8
Sprintti-SM, Kirkkonummi 31.8-1.9
Jämi21-XCRun 7.9
Pirkan hölkkä 33km 6.10.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti