sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kevään kenkämuotia

Nojoo, en ole ryhtynyt muotibloggaajaksi eli otsikko on hämäystä :)

Vielä ollaan yhtenä kappaleena, vaikka mielelläni luopuisin jo tästä jättimäisestä pallomahasta. Olen tehnyt lisähankintoja tulevaan raskauden jälkeiseen kuntoutumiseen hankkimalla mm. uudet lenkkarit. Kevät on aina perinteisesti uusien juoksu-/ jalkalenkkikenkien hankinta-aikani ja näin mennään myös tänä vuonna. 

Näillä treenikilometreillä olen hyvin päässyt aina vuoden verran eteenpäin yksillä tossuilla, uusia tossuja käytän yleensä juoksulenkeillä ja edellisvuonna hankittuja kura- ja sauvakävelylenkeillä. Sitä vanhemmat ulkoistetaan puutarhahommiin jne. Ehkä joskus voisi panostaa ja hankkia jopa parit uudet tossut samaan aikaan, jos suunnitelmissa olisi juosta enemmänkin kuin muutaman kerran viikossa.

Jalkavammoihin ja Asicsin tossujen järjettömiin hinnankorotuksiin suivaantuneena päätin vaihtaa tyystin tossumerkkiä. Monta vuotta olen juossut Asicsin DS-Trainerilla, viime vuonna ostin hieman tukevammat GT-2160:t, jotka hohtavat vieläkin uututtaan, sillä niissä on toisessa kengässä joku ärsyttävä sauma jalkapöydän päällä, joka hankaa pidemmässä käytössä (30min+ lenkeillä). Tämä sauma-asia on jurppinut alusta asti, sillä sovittaessa se ei tunnu ollenkaan, vain pidemmässä käytössä. Onneksi tossut olivat alelaarista noin 50€, niin taloudellinen menetys ei ollut huima. DS-trainer sitävastoin on Suomessa ollut Intersportin kevättarjouksessa 179€ ja jopa Startfitnesskin on nostanut hintaa varmaan 20 puntaa viime mallista, niin Asics saa mennä ainakin väliaikaisesti boikottiin.  


Tänä vuonna panostin uusien kenkien hankinnan pohjatyöhön lukemalla Juoksija-lehden viime vuoden tossutestin arvioita ja valitsin tossuehdokkkaaksi Niken Zoom Structuren. Tämä kenkä on ylipronatoivalle jalalle, joka on minulle erittäin tärkeä ominaisuus. Ylipronaatio tarkoittaa jalkaterän kaartumista sisäänpäin. Juoksen myös polvet pihdissä ja nämä kaksi seikkaa ovat suuri tekijä aiheuttamaan usein kärsimääni tibialis posterior- lihaksen jänteen tulehdusta/ ärtymistä. 

Kaavakuvasta selviää paremmin jalkaterän eri asennot. Naisjuoksijoille hyvin tyypillistä on juuri pronaatio.Nike Zoom Structure 15+ 
(naisten väri olisi ollut pinkein tehostein, mutta onhan tämäkin ihan tyylikäs)

Plussaa tälle ehdokkaalle tuli myös semitukevasta rakenteesta ja -vaimennuksesta, sillä en ole mikään ilmatyynyalusten ystävä ja taas toisen ääripään eli superkevyiden ja neutraalien tossujen hankintaa en voi vammojen vuoksi ajatellakaan jatkuvaan käyttöön. Tossu on painoltaan melko kevyt ja vaikuttaa äkkiseltään kohtuullisen rullaavalta. Sattuneesta syystä en ole sitä vielä testannut käytännössä, mutta odotukset ovat kovat. Lopullisen ostopäätöksen vahvisti löytämäni tarjous viime vuoden värimallista eräästä urheilukaupasta alehintaan 59€ (ovh 139€), ei paha. Valitettavasti naisten lestistä oli jäljellä vain kääpiökokoja, joten pitää tyytyä miesten vastaavaan, en tosin huomannut lestissä käytännössä muuta eroa kuin värin. 

Onneksi ollut ollut aikaa neuloa, niin tein tossuille kaveriksi ihanat pinkit minisäärystimet. Säärystimiä käytän juostessa aina kun lämpötila alkaa lähentyä kesäkeleistä nollaa, lämmittävät mukavasti vanhoja ja raihnaisia jänteitä.Tämän talven olen köpötellyt menemään syksyn ekojen liukkaiden jälkeen hankituilla Icebugeilla, joihin olen ollut supertyytyväinen. Olen jo monta talvea haaveillut kunnollisista nastalenkkareista, mutta en ole raaskinut niitä hankkia. Syksyllä liukastuin ja naksautin polveni eturistisiteet paukahtaen (en onneksi kaatunut silloisen minimahan kanssa) ja siitä säikähtäneenä marssin seuraavana päivänä urheilukauppaan ja ostin Icebugin Pythot. Tämä kenkä on myös ylipronatoivalle jalalle ja hieman kömpelöstä ulkomuodosta huolimatta oikein hyvä, rullaava ja kevyt kenkä käytössä. Olen ollut supertyytyväinen myös Icebugin Spirit OLX-nastareihin (suunnistuskengät). 


Tällä hetkellä lempparikenkäni ovat Jaska Sudennahkan (Jack Wolfskin) avaruussaappaat, jotka ovat tuplasupervillasukkavaralla, lipsahtavat jalkaan itsestään, superkevyet painoltaan ja kumilattapohjakin on yllättävän pitävä kevätliukkailla nastattomaksi malliksi. (Suomennos: muut kengät eivät mahdu jalkaan). Nämä olen hankkinut jo useita vuosia sitten hiihtokisaturistikengiksi -75% alesta 10 eurolla ja edelleen ne ovat lempparitalviulkoilukenkäni. Iso miinus tulee autolla ajettavuudesta, ei ole hauskaa kun sama jalka on yhtäaikaa kaasulla ja jarrulla.. 


Sellaisia kenkäjuttuja tällä kertaa, voi kun nuo lumet sulaisivat, vauva syntyisi ja voisi kaivaa noiden uusien lenkkareiden kaveriksi varastosta myös pyöräilykengät ja nastarit..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti