maanantai 4. maaliskuuta 2013

Talvisia sapuskoja

Laitetaanpa pitkästä aikaa ruokajuttuja, liikuntajutuista kun ei kauheasti ole kerrottavaa.. Talvella meillä syödään melko lailla eri ruokia kuin kesäaikaan. Kasvisten käyttö on paljon haasteellisempaa, sillä värittömät tomaatit viiden euron kilohinnalla tai espanjan ihmeet eivät oikein houkuttele. 

Kesäaikaan meillä laitetaan erityisen paljon ruokaa grillaamalla, vaikka käristäminen ei suositeltava ruuanlaittotapa olekaan. Vähän saan kai anteeksi, sillä ehdottomat lempparini grillattuna ovat erilaiset kasvikset ja halloumijuusto. Makkaraa en syö lainkaan (jo vuodesta 1995 lähtien) ja lihaakin menee vain pikkupihvi kerrallaan. 


Grillikautta odotellessa, vain 80cm lunta grillin päällä/ terassilla

Meidän perheessä minä olen kasvisruoka-spesialisti, joten kuin vaivihkaa lihojen käsittely ja valmistaminen jäävät miehelleni. Jauhelihan ja broilerinsuikaleiden paistaminen onnistuu, mutta haastavampien lihojen/ pihvien paistamisen jätän mieluusti sen paremmin taitavalle. Tästä syystä meillä syödään fifty-sixty kasvis-sekaruokaa, mikä toimii mielestäni mainiosti. Pari kertaa viikossa kalaa, pari kertaa lihaa, pari kertaa broileria, pari kertaa kasvista jne. 

Tässä viime viikkoisia hiihtolomasapuskoja, kylmät kelit ja talvi näyttävät edelleen jatkuvan, joten lämpimän mausteiset linssimuhennos ja peruna-linssi-curry maistuvat vielä varmasti.

Punainen linssimuhennos 

pari isoa porkkanaa
iso pala lanttua
10cm purjoa tai 1 sipuli
iso kukkakaali
oliiviöljyä

vettä
1tl ruususuolaa

2-3dl punaisia linssejä

1 violetti pahvitötsä Santa Maria kookoskermaa
mausteeksi: vajaa teelusikallinen kutakin: kurkumaa, garam masalaa, jeeraa eli juustokuminaa, chilijauhetta ja paprikajauhetta

Pilko kasvikset sopiviksi paloiksi ja kuullota ne kevyesti reilussa oliiviöljyssä (kannattaa käyttää teflon yms. kattilaa). Lisää kattilaan vettä, niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, lisää myös suolaa. Keitä kasviksia noin 10min. Lisää mukaan huuhdellut linssit ja keitä kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä. Lisää mausteet ja kookoskerma, anna hautua ja maustua vielä noin 10min. Tarjoile raejuuston kanssa, meillä oli myös kotitekoisia sämpylöitä. Tämä linssimuhennos on meillä myös lasten eräs suosikkiruoka!



Kotitekoiset supersämpylät iso satsi, noin 25-30kpl

1 litra lämmintä vettä
2 pss kuivahiivaa
1tl ruususuolaa
0,5dl kutakin: seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä
1dl kauraleseitä
2dl tattarihiutaleita
4dl luomuspelttitäysjyväjauhoja
2rkl oliiviöljyä
loput jauhot luomusämpyläjauhoseosta

Sekoita lämmin vesi, hiiva ja suola puuhaarukalla, lisää siemenet, lisää leseet ja hiutaleet, lisää osa jauhoista, lisää oliiviöljy. Jatka taikinan vaivaamista käsin jauhoja lisäten, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista muistaen kuitenkin, mitä vähemmän jauhoja, sitä pehmeämpiä ja parempia sämpylöitä. Kohota taikina noin kaksinkertaiseksi ja vaivaa se hyvin uudelleen. Leivo sämpylöiksi ja kohota noin 15min ennen paistamista. Itse paistoin kiertoilmalla pari pelliä kerrallaan 200 asteessa noin 15-20min. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat ottaneet kullanruskeaa väriä itseensä. Kuumat sämpylät kannattaa laittaa heti leivinliinan alle, jos tykkää pehmeistä sämpylöistä.

Peruna-linssi-curry (jättisatsi)

8 perunaa, pese, kuori ja kuutioi
oliiviöljyä reilu loraus
2rkl vihreää currytahnaa
3dl vihreitä linssejä
vettä tarpeen mukaan

1 pss kotimaista pakastepinaattia
1 pieni pahvitötsä Santa Maria kookoskermaa
2 pikkupss kotimaisia pakasteherneitä
pikkuisen ruususuolaa

Pese, kuori ja kuutioi perunat. Lämmitä öljy pannulla ja lisää currytahna, lisää perunat ja pyörittele niitä mauste-öljyseoksessa hetki. Lisää vettä muutama desi, lisää huuhdellut linssit. Hauduta perunat ja linssit kypsäksi matalalla lämmöllä, lisää vettä tarvittaessa (itse lisäsin useamman kerran). Kun perunat ja linssit ovat kypsiä, lisää pinaatti ja kookoskerma. Odota, että pinaatti on sulanut (kiehauta hiljaisella lämmöllä) ja lisää herneet, kypsennä kevyesti. Maista ruokaa ja lisää tarvittaessa ruususuolaa. 


Kotimaiset pakastevihannekset kuuluvat arkiruokavalioomme talvella silloin tällöin ehkä kerta kahteen viikkoon. Pakastevihannekset jäähdytetään nopeasti, jolloin vitamiinit säilyvät melko hyvin. Mielummin syön kotimaista pakastepinaattia kuin espanjalaista, pitkän matkan takaa kuljetettua tuoretta vastaavaa, jota saa vihannestiskistä ympärivuoden.

Viime kerralla kaupassa turhauduin mysli-muro-hiutale-hyllyllä totaalisesti. Lapset takkuilevat jokapäiväisen aamupuuron kanssa ja etsin sopivia vaihtoehtoja aamu-, väli- ja iltapaloille. Muroja löytyy tasan pari laatua, jotka kelpuutan syötäväksi ja myslipussin kylkeä vilkaistessa ylihinnoitellut glukoosi-fruktoosisiirappi/lisäaine-härpäkkeet jäivät kauppaan. 

Tästä päähänpistosta seurasi kaapintyhjennys-herkkumysli-resepti: (jättisatsi)

noin 2/3 pss Myllyn paras isoja kaurahiutaleita, isot ovat parhaita mysliin
pari dl kauraleseitä
1dl kutakin: pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä, kookoshiutaleita, seesaminsiemeniä, manteli- tai hasselpähkinärouhetta (täytyy tunnustaa, etten katsonut kummat jämät hujautin sekaan)
noin pari dl luomurusinoita
iso pss rainbow-kuivahedelmäpalasia (Tässä oikaisin ja ostin kaupasta höysteeksi valmissekoituksen. Laiskotti niin en jaksanut pilkkoa erikseen vastaavia laadukkaampia aineksia, yleensä ostan luomuja ja säilöntäaineettomia kuivahedelmiä, varsinkin lapsille)
1 pikkupss mantelilastuja

0,75dl oliiviöljyä (tai kylmäpuristettua kookosöljyä, ei löytynyt tällöin omasta kaapista)
3-4rkl kotimaista hunajaa

Sekoita kuiva-ainekset keskenään isossa kulhossa, tarkkaile, että mysli näyttää hyvältä ainesosien suhteen. Lisää tarvittaessa hiutaleita tai tilpehöörejä, mielestäni myslissä tulee olla muitakin osasia, kuin hiutaleita. Tämä on usein ongelma kaupan mysleissä- rusina toista etsii jnejne. Laita oliiviöljy ja hunaja pannulle, lämmitä juoksevaksi (lämmitä silti mahdollisimman vähän, jotta hunajan vitamiinit yms. eivät tuhoudu). Lisää rasva-hunajaseos mysliseokseen, sekoita hyvin ja levitä kahdelle uunipellille. Paahda uunissa kiertoilmalla 2x10min 175 asteessa välillä sekoittaen. Jos ei löydy kiertoilmaa, tee normiuunilla yksi pelli kerrallaan, sama aika & lämpö.


Tänään sain kaupassa hedelmävillityksen. Marjoja on tullut syötyä tämän talven aikana yksi pikku-arkkupakastin tyhjäksi + monta muovikassillista anoppilasta sen jälkeen, joten vaihtelu virkistää. Tänään jostain syystä sain päähäni kunnostautua myös hedelmien syönnissä, toivottavasti ei tule allergisia kohtauksia. Luomuhedelmistä ei onneksi yleensä tule oireita, eikä tavallisistakaan paksukuorisista, jotka kuoritaan. Mitä näistä kaikista hormoonihuuruissa ostetuista hedelmistä sitten tehdään? (Se on vielä salaisuus, näette sitten ensi ruokapostauksessa ;)

Näitä löytyy nyt kauhea läjä hedelmä(baari)pöydältä:

- luomuomppuja
- luomupäärynöitä (lasten herkkua)
- luomusitruunoita
- banskuja
- mangoja
- 1 rupunen limetti, lienee unohtunut jostain sapuskasta
- tomaattia, kirsikka- ja tavallista, (jees, sitä pahaa talvitomaattia, annan niille ensin kevätaurinkoa ikkunasta, jotta vähän punastuvat)
- tarjous-ananas
+ jääkaappiin piiloutunut cantaloupe-melooni


Kauheasti teki mieleni myös granaattiomenaa, mutta suolainen hinta 6,99€/kg jätti granaatit kauppaan.. 

Basilika rakastaa myös kevätaurinkoa 8)








1 kommentti: