torstai 17. lokakuuta 2013

Pari kasvisruokaa

Lihaton lokakuu on sujunut lihattomissa merkeissä. Välillä on ollut vähän hassufiilis, tekisikö papuja tai kikherneitä vai kikherneitä tai papuja. Muutama hyväksi koettu kasvisruokasetti tässä, olkaapa hyvät!

Kikhernetortillat

Tarvitset

Tortillalättyjä

Kikerne-soossi:
- 400g kuivia kikherneitä (liota 8h, keitä 1h)
- 1 pieni tötsä kookoskermaa (Santa Maria violetti)
- Garam masalaa tai tandoorimasalaa noin 2tl
- Kurkumaa noin 2tl
- Jeeraa noin 1tl
- Iso sipuli
- 1rkl öljyä, itse laitoin kylmäpuristettua kookosöljyä

Kaali-lisuke:
- 1 kokonainen pieni/ keskikokoinen valkokaali
- 1 prk creme fraichea

Laita herneet likoamaan edellisenä iltana tai aamulla, riippuen syötkö lounasta vai päivällistä. Keitä liotettuja herneitä uudessa vedessä 1h. 

Kuumenna öljy pannulla, lisää puolet mausteista, kuullota sipuli öljy-mausteseoksessa. Lisää keitetyt herneet ja kookoskerma. Anna hetki hautua, murskaa osa herneistä. Lisää loput mausteista, maista välillä, että maistuu riittävästi. Heitä sekaan chiliä, jos haluat tulista.

Silppua kaali ja sotke sekaan creme fraiche. Koko tortillat laittamalla täytteeksi reilusti kikhernesoossia ja kaalilisuketta. Syö niin monta kuin jaksat!

Kasvismakaroonilaatikko

Jättisatsi 2x iso uunikokki-vuoka

1pss tavallista täysjyvämakaroonia lasten versioon
1 pss gluteenitonta maissimakaroonia äidin versioon

Keitä makaronit ohjeen mukaan eli noin 8min, muista suola aikuisten makaroonien keitinveteen!

Pilko seuravaat kasvikset pieniksi paloiksi:
- 4 isoa porkkanaa
- 2 palsternakkaa
- 1 iso paprika
-  1 purjo

Kuullota kasvikset öljyssä ja yhdistä makarooneihin fifty-fifty.

Munamaito:
 6dl luomumaitoa
3 luomumunaa
1tl suolaa
1tl paprikajauhetta
2 pss suomalaista pakastepinaattia sulatettuna

Lisää munamaito jakaen tasan kumpaankin vuokaan. Paista 200 astetta kiertoilmalla 45min tai 175 astetta 1h tasalämmöllä. Älä tee radikaalivirhettä ja unohda lapsilta ketsuppia! Ekana iltana unohdin laittaa keskimmäiselle muksulle ketsuppia ja jäi lautaselle tuo vihreä avaruusmakaroonilaatikko. Seuraavana päivänä tajusin erheeni ja kaikki hävisi suitsaitsukkelaan! :)

Kvinoa-kikhernesalaatti

3dl kvinoaa + 6dl vettä keittämiseen

Huuhdo, keitä kypsäksi ja jäähdytä kylmäksi.

Pilko 500g tomaattia tai kirsikkatomaattia, 1 punasipuli ja 1 pkt lampaanmaito-luomufetaa. Lisää puoli purkkia oliiveja. Mausta puolikkaan luomusitruunan mehulla, mustapippurilla ja lorauta vielä reilu setti oliiviöljyä perään. Lisää jäähtynyt kvinoa ja pyörittele sekaisin. Tätä voisi syödä vaikka kuinka paljon. 

Itse en ole oikein pitänyt kvinoasta erityisemmin, mutta tässä reseptissä se toimi superhyvin ja tykästyin viimeinkin tähän superterveelliseen monitoimituotteeseen. 

Cashew-pähkinä-kukkakaalikastike + villiriisi

1 iso kukkakaali
1 iso sipuli
Noin pari sataa grammaa cashew-pähkinöitä (paahda kuivalla pannulla)
Pieni kookoskermatötsä
Tandoori masala mausteseosta noin 1-2tl
Kurkumaa noin 2tl
Kylmäpuristettua kookosöljyä

Laita pannulle kuumenemaan kookoöljyä kunnon kokkare. Lisää kuivamausteita reippaalla kädellä ja anna "kiehahtaa". Kuullota pienittu kukkakaali ja sipuli + lisää kookoskerma. Anna kukkakaalin hautua haluamallesi kypsyystasolle (ei ihan pehmeäksi). Lisää lopuksi paahdetut cashew-pähkinät. Muista keittää riisi, itse tein vaihtelun vuoksi basmati-villiriisiseosta. Laiska kokki ei jaksanut tehdä tuoreita vihanneksia, joten söin kyytipojaksi puolikkaan kurkun.


Vaihtelu virkistää aamupala

Olen tunnettu umpimielisestä tavasta syödä aina perusaamupalaa. Olen vihdoinkin päässyt irti tuosta hassusta tavasta ja päivä ei mene pilalle, vaikka söisin jotakin muuta aamulla :D

Tässä yksi esimerkki:



3 luomuraakariisikakkua juustolla ja kurkulla
pieni kourallinen cashew-pähkinöitä
2dl pensasmustikoita
1dl raejuustoa + luomu pähkinäbutteria
iso kuppi Clipperin luomu mustaa teetä
iso vesileka 5dl
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti