lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kesäruokaa

Kesä on päässyt taas huomaamatta vauhtiin. Peruskasvikset ovat edullisia ja eilen ostin ensimmäistä kertaa kohtuuhintaisia kotimaisia uusia perunoita. Vauva vai pitäiskö sanoa jo taapero, on ihan rakastunut uusiin pottuihin. Eräällä lounaalla niitä meni varmaan 10kpl..

Meillä on ollut harva se ilta grilli kuumana ja muutenkin ruoat ovat vaihtuneet jotenkin kesäisemmksi. Tässä muutamia esimerkkejä ja vinkkejä: 


Lapsuudesta tuttu kananmunakastike uusien perunoiden kanssa. Ruohosipuli on selvinnyt talvesta hengissä ainoana monivuotisena yrttinä pikkupihan lavassani. Kaivelin peruskokkieepoksen eli Kotiruoka-kirjan esiin ja keittelin soossin ja silppusin ison nipun ruohosipulia sekaan. 

Kananmunakastike:

- 2rkl voita
- 2rkl maissitärkkelystä
- 5dl luomutäysmaitoa
- muskottipähkinää, suolaa
- 2 kovaksi keitettyä kananmunaa (9min) silputtuna
- iso nippu ruohisipulia silputtuna

Kuumenna voi ja sekoita siihen maissitärkkelys. Lisää seokseen maitoa pieni tilkka kerrallaan, kunnes koko maitosatsi on tasaisesti seoksessa, kiehauta noin 5-10min. Jos lisäät liian nopeasti, kastike paakkuuntuu. Mausta ripauksella muskottipähkinää ja ruususuolaa. Lisää silputut kananmunat ja leikkaa ruohosipuli sekaan n. 0,5-1cm pitkinä pätkinä. Nauti uusien perunoiden ja salaatin kera. 
 

 Kananmunakastiketta, perunoita, edellisen päivän savusiika-jämät ja salaattia.


Possun kyljys grillattuna, uusia perunoita, pari silliviipaletta ja reilusti salaattia. 
 

Kanapihvi, halloumijuustoa, grillattua paprikaa ja sipulia, keitetyistä uusista perunoista askarreltuja uunin kautta käytettyjä "paistinperunoita". Paistinperunat ovat meidän perheessä synonyymi kaikille uudelleen lämmitetyille perunoille.. 

Viikonloppuna maistui erityisen hyvälle kylmä cokis, kuten kuvasta näkyy. Aito ja alkuperäinen 0,33l lasipullosta. Joku voisi nyt vetäistä pakurihaudukkeet väärään kurkkuun, mutta itse kannatan rentoa & perusterveellistä ruokailua ja liika nipotus ei siihen kuulu.


Jämäperunat vol. 2 ja jämägrillikanapihveistä askarreltu kanasalaatti. Lisukkeeksi ostin tattarihapanleipää. Joskus tekee mieli leipää, en vain ole ehtinyt/jaksanut leipoa itse. Nyt olen löytänyt ruokakaupasta muutaman luontaisesti gluteenittoman leivän, joissa on max. pari lisäainetta. saa kelvata leivänhimoon silloin tällöin kunnes leivontainspiraatio taas tulee..


Supernopsa salaatinkastike. Valkosipulilla maustettua laadukasta oliiviöljyä. Tuliainen Espanjassa asuvalta ystävältäni, kiitosta vaan vielä sinnepäin :) Sopii varmasti myös mökkikäyttöön, jossa ei kaikkia mausteita yms. ole aina edes saatavilla. 


Pika-kanasalaattia. Pari vesisateessa grillattua kanapihviä, reilusti vihanneksia ja kalamataoliivi-purkin jämät. Valmistusaika noin 10min. Todellista herkkupikaruokaa. 


Pikkuisen kesäruoka-annos: pottuja (ai mitä herkkua), makeita minitomaatteja ja avokadoa. 

Keep it simple!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti