torstai 7. elokuuta 2014

Päivä maalla

 Ennen Jämi84-pyöräilyä piipahdimme lepopäivän kunniaksi "maalla" eli isovanhempieni kotitiluksilla. Etukäteen jo tiedustelin, että joko marjat ovat kypsiä. Mummolassa puskia riittää sukulaistenkin poimittavaksi eli herukkasaalis on ainakin varmaa joka vuosi.


Vietän melko säännöllistä kotiäiti-urheilijan arkea, joten kaikenlainen muu aktiviteetti sosiaalisesta elämästä marttapuuhiin ja kaikkeen siltä väliltä pitää yleensä ajoittaa "lepo"päiviin, jos meinaa saada jotakin aikaiseksi.

Tällä kertaa olimme lomalaisina reissussa koko porukalla ja lapsukaiset pääsivät poimimaan herukoita minun kanssani. Isot poimivat jo reteästi omiin parin litran ämpäreihinsä ja pikkuinen luonnollisesti suoraan suuhunsa.


Mielestäni on supertärkeää ottaa lapset mukaan tämäntyyppisiin juttuihin, sillä esimerkin voima on valtava. Todennäköisesti itsekään en poimisi marjoja tai kasvattaisi tomaatteja, jos en olisi sitä jo pienestä pitäen tehnyt äidin ja isoäidin mukana. Isot lapset varmistivat kotoa lähtiessä moneen kertaan, että onhan heidän ämpärit varmasti mukana.
Lasten marjasaaliit korreloivat 100% heidän keskittymiskykynsä mukaan. Poitsu poimi varmaan 2l (jaksaa keskittyä yhteen hommaan, esimerkiksi legorakentamiseen tuntitolkulla). Vanhin tyttö varmaan 1l (pitää olla koko ajan touhottamassa ja mielellään kaikkea mahdollista samanaikaisesti). Ja pikkuinen kunnes pömppö tuli täyteen :)

Mustaherukat ovat muuten ihan superhyviä, eikä yhtään kirpsakoita, jos syö tuoreena suoraan pensaasta.

Saimme niskaamme myös vähän vesisadetta, mutta sateen tauottua pääsimme jatkamaan puuhia aurinkoisessa kelissä. Ajattelin, että vaikka saalista ei saisikaan sateen vuoksi, on mukava tavata sukulaisia ja maalla pääkoppa lepää, kun siellä ei tarvitse oikeastaan ajatella mitään. Voi nauttia vain luonnosta, vanhan talon fiiliksestä, hiljaisuudesta tai toisin sanoen tuulenhuminasta, kuunnella sateenropinaa peltikattoa vasten tai ottaa vaikkapa päivänokoset salin sohvalla talon perimmäisessä nurkassa. Mummo keittää kahvia ja syöttää lapsille jäätelöä ähkyksi asti. Muistan myös itse lapsena levänneeni huonoa oloa pois ruokasalin vihreällä sohvalla syötyäni liikaa mm. lihapullia, lettuja ja mummon leipomia tuoreita sämpylöitä.


Marjasaalis: 6-7l mustaherukoita ja noin 3l punaherukoita. Toisella reissulla saimme vielä lisäksi noin 6l punaisia ja 2l mustia lisää..

Anopin koreaksi laittama kukkapenkki, väriloistoa ja kauniita kukkasia ihailin, vaikka en kyllä lajikkeita oikein tunnistanutkaan.. Olen hieman liikaa hyötykasvi-orientoitunut :D

Lasten viihdytysvempele. Joskus pääsevät ihan oikeankin traktorin kyytiin :)

Omenasadosta näyttäisi tulevan hyvä, kuvassa Valkeaa kuulasta, joka on jo piakkoin syötävissä.

Koko pihan aurinkoisimmassa seinässä kasvaa viiniköynnös. Pieniä viinirypäleitä tulee hirmuisesti.

Kesän ensimmäiset supervalkosipulit omasta penkistä, ykkösherkku.

Kultaiset pyörylät. Juuri maastanostetuissa uusissa perunoissa ei ole kuorta oikeastaan ollenkaan. Maistuvat ihan taivaallisen hyviltä.

Punasipulia ja tavallista sipulia, nypin varren sieltä, toisen täältä. 

Lopullinen sipuleiden korjuu saa odottaa vielä hetken. Kun naatit lupsahtavat ja muuttuvat kellertäviksi, on aika nostaa sipulit maasta kuivumaan aurinkoon tai muuhun kuivaan, ilmavaan paikkaan. Kun sipuli on kuivunut riittävästi, varsi irtoaa kiertämällä ja sipuli on valmis säilytettäväksi kohti talvea. (lähde: Mummon viljelykoulu, käytännön opetus)

Kesän ensimmäinen kesäkurpitsa tuloillaan. Kaunis kirkkaankeltainen väri.

Puutarhan kunkku eli kruunutilli. Odottaa rapujuhlien järjestäjää ;)

Nipullinen oranssia kultaa eli makoisia kesäporkkanoita. Lapset söivät jo puutarhassa noin 10 porkkanaa/ nassu. Eipä tarvitse paljon kuorimaveistä näyttää. 

Ensi vuodeksi olen suunnitellut oman pikkupalstan vuokraamista kunnalta, jotta ei aina tarvitsisi käydä toisten apajilla ja tuoreita pottuja voisi hakea vaikkapa polkupyörällä.

Eihän tämä nyt mikään varsinainen lepopäivä oikeastaan ollut. Toisaalta, jos ihminen ahdistuu paikallaan istumisesta ja peukaloiden pyörittelystä, niin parempi se on kai puuhata kaikenlaista mielekästä! 

PS. Pidän myös kirjojen lukemisesta ja silloin löhöän sohvalla tuntitolkulla, niin kauan kunnes teos on ahmittu mieluiten kerralla loppuun asti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti